(STEM = Science, Technology, Engineering en Mathematics) Neteland lanceert deze week een primeur.

Als allereerste slaagt Neteland erin om bedrijven en instellingen te betrekken bij STEM-projecten voor leerlingen van het 5e leerjaar basisonderwijs. Niemand geloofde dat dit kon, maar de initiatiefnemers van Neteland STEM-land bewezen het tegendeel.

Sus Dams van Natuur & Wetenschap en oud-journalist Guy Tegenbos (DS) zijn twee van de initiatiefnemers van STEM-land

Wat kon de bedrijven overtuigen?

"Als we morgen gedreven jonge mensen willen vinden die een krak zijn in techniek, wetenschap, wiskunde of engineering, moeten we nu meewerken aan projecten die hen de kans geven de smaak te pakken te krijgen", klinkt het bij Voka Mechelen Kempen, UNIZO Neteland en de meer dan 30 betrokken ondernemers uit de regio.

'Ze hebben bij Neteland-STEM-land nog wel meer ambities. Sus Dams: "Veel STEM-academies in Vlaanderen stellen zich noodgedwongen tevreden als ze een of twee groepjes kinderen per gemeente kunnen bereiken.

Neteland STEM-land heeft de ambitie alle kinderen van alle basisscholen van alle gemeenten van Neteland (Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Vorselaar) de kans te geven voor een zeer lage prijs een aantal namiddagen een STEM-academie te volgen, en we zullen maar rusten als we minstens de helft van hen bereiken.'

Hoe we dat kunnen?

"Door de verbeten inzet van een kernteam van Thomas More, Hidrodoe van Pidpa en Natuur en Wetenschap vzw, gemeentebesturen, scholen en vrijwilligers die razend-enthousiast hun schouders onder dit project zetten', zegt Lieven Janssens, burgemeester Vorselaar.

In september gaat het veldwerk van start, als corona het toelaat. Alle basissscholen van Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Vorselaar kregen de vraag om mee te werken."

Wat is Neteland STEM-land?

"Vanuit Neteland ontstaat Neteland STEM-land, en wordt zo het netwerk rond Science Technology, Engineering & Mathematics geboren, gesteund door en gelinkt aan het onderwijs, duurzaamheid en ondernemers.

Vandaag zijn in Hidrodoe Herentals de eerste 12 STEM-pakketten voorgesteld. De komende maanden worden deze pakketten verder ontwikkeld en uitgetest.

Het geheim: Hoe gingen ze aan de slag?

De ondernemers en bedrijven (samenwerking met Voka Mechelen Kempen en UNIZO Neteland) leverden ideeën aan waarmee de partners met ervaring in wetenschapscommunicatie met kinderen (Natuur en Wetenschap vzw, Thomas More Kempen en Hidrodoe) aan de slag gingen.

Zij ontwikkelen 12 mooie STEM-pakketten die naschools aangeboden zullen worden aan leerlingen van het 5e leerjaar. Deze workshops situeren zich allemaal binnen de 3 transitieprioriteiten die de Vlaamse overheid naar voren schuift: energie en klimaat, circulaire economie en digitalisering.

De volgende stap is nu: deze STEM-pakketten uittesten. Hierbij wordt een structuur opgezet die de basis moet vormen voor een duurzaam, breed en innovatief STEM academie-netwerk in de zone Neteland.

Eindigt de ambitie bij de 5e leerjaren van Neteland?

Dit jaar wel. Maar verderop in het project staat de uitwaaiering van dit project naar de rest van Vlaanderen op het programma, en komt er ook een initiatief om STEM op eenzelfde manier, met medewerking van bedrijven en instellingen, onder de aandacht te brengen van leerlingen van het secundair onderwijs", besluit Lieven Janssens.

Om dat alles te ontwikkelen, wordt Neteland STEM-land gesteund door VLAIO (het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen)

Op de foto : De stuurgroep vlnr. schepen Jan Michielsen van Herentals, Sus Dams van Natuur en Wetenschap, Annelien Vermijlen van Thomas More, Lieven Janssens burgemeester van Vorselaar, Hilde De Laet manager Hidrodoe, Lieveke Hellemans van Thomas More en Natacha Buts projectleider innovatie van Hidrodoe/N.